- Uit rechtbankstukken blijkt dat de schuld van Big Bazar is opgelopen tot minstens 29 miljoen euro.
- Meerdere winkelverhuurders hebben daarnaast een aanvraag voor faillissement gedaan.
- Het gaat al langer slecht met de keten, die rekeningen niet kan betalen.
- Lees ook: Big Bazar heeft een ‘afkoelingsperiode’ gekregen om een schuldakkoord te bereiken: 15 vragen en antwoorden over wat dit betekent voor schuldeisers en werknemers.
Winkelketen Big Bazar hoort maandag of het bedrijf langer de tijd krijgt om zijn financiën op orde te krijgen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vrijdag beslist.
Daar vond een zitting plaats waarin Big Bazar moest toelichten waarom een zogeheten afkoelingsperiode van belang is om afspraken met schuldeisers te maken en te reorganiseren.
De afkoelingsperiode is onderdeel van een zogeheten Whoa-procedure. Daarmee hebben ondernemingen sinds 2021 een extra mogelijkheid om een faillissement te voorkomen.
De procedure is bedoeld voor levensvatbare bedrijven met gezonde activiteiten, maar die vanwege hoge schulden toch dreigen om te vallen bij het doorvoeren van een reorganisatie.
Big Bazar is de laatste tijd in opspraak geraakt omdat steeds meer partijen klaagden dat de koopjesketen de rekeningen niet meer betaalde. Dat deed het bedrijf naar eigen zeggen vanwege de forse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij Big Bazar.
Meerdere verhuurders van winkelpanden hebben de gang naar de rechter gemaakt vanwege huurachterstanden. Daarbij werden ook enkele faillissementsaanvragen ingediend, waarmee de partijen hopen Big Bazar te kunnen dwingen tot het betalen van rekeningen.
Big Bazar heeft schuld van bijna €30 miljoen
Koopjesketen Big Bazar had vorige maand al een schuld van bijna 29 miljoen euro, meldde Joost Konings, directeur van incassobureau Invorderingsbedrijf Amsterdam, op basis van documenten die de retailer zelf bij de rechtbank heeft ingediend.
Ook zou Big Bazar daarin hebben bekendgemaakt dat elf bedrijven, vooral winkelverhuurders, een faillissementsaanvraag hebben gedaan.
Volgens Konings is de schuld inmiddels verder opgelopen, omdat Big Bazar ook de huren voor september niet zou hebben betaald.
Big Bazar neemt de Whoa-procedure volgens Konings niet serieus. "Er ligt geen goed en concreet plan. Zo is er onvoldoende rekening gehouden met de rechten van separatisten (= schuldeisers die pandrechten hebben). Big Bazar heeft geen vervangende zekerheid aangeboden voor die groep. Enkele schuldeisers voelen zich daardoor niet gehoord."
Volgens Konings is er geen werkkapitaalfinanciering geregeld. "Een nieuwe liquiditieitsbegroting werd pas op de zitting ingediend en bevatte allerlei aannames en was gebaseerd op werkkapitaal (wat er niet is)."